Een van de belangrijkste onderdelen van uw fiets zijn toch wel de remmen, niets is zo onveilig als slecht werkende remmen. U nadert bijvoorbeeld een kruising en knijpt uw handrem volledig in, maar toch komt u maar met moeite tot stilstand. Dat kan al snel erg gevaarlijk worden als andere u niet zien. Mocht u dit probleem opmerken bij uw fiets, blijf er dan niet mee doorrijden maar pak het probleem direct aan! In sommige gevallen is het afstellen van uw remmen al dé oplossing voor het probleem. Vaak is het afstellen van de remmen niet eens extreem ingewikkeld, wij leggen het u daarom graag uit.
Belangrijk om te onthouden is dat u uw fietsremmen enkel en alleen kunt afstemmen wanneer u remsysteem niet kapot of versleten is
Het is onmogelijk om een fietsrem te gaan afstellen die kapot of beschadigd is, controleer daarom altijd voordat u begint goed of uw remsysteem goed werkt. Dit doet u door te kijken naar de remkabels en door met uw vingers te voelen of er geen barsten, knikken óf beschadigingen in de buitenkabel zitten. In sommige gevallen is de beschadiging zo erg dat de binnenkabel door de buitenkabel begint te komen. Vaak kan dit ook al een reden zijn waarom de rem niet meer goed werkt.
Een van de belangrijkste onderdelen die de intensiteit van uw remmen bepaald is het remblokje, toch kan het voorkomen dat deze niet goed afgesteld is. Vaak wordt er dan gedacht dat het remblokje in zijn geheel vervangen dient te worden, toch is dat niet altijd zo het geval. Vaak zit het remblokje namelijk niet op de juiste hoogte, in de ideale situatie zit het remblokje zo dicht mogelijk op de velg en niet op de band.
De volgende stap in het afstellen van uw fietsremmen doet u bij de handrem aan het stuur. Om deze goed af te stellen dient u de stelnippel uit te draaien, vanaf daar kunt u namelijk de kabel spannen. Na het afstellen draait u deze stelnippel weer vast. De kans is groot dat u dit een aantal keer moet herhalen om uiteindelijk de ideale afstelling te hebben.
Net zijn we ook al even aan de slag gegaan met het remblokje, maar we hebben deze alleen op de juiste hoogte gezet. Voor het remblokje is het ook belangrijk dat deze op de juiste afstand van de velg afgesteld is. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ruimte overblijft tussen de velg en het remblokje zodat het wiel vrij kan doorlopen. Ook voor deze stap geldt dat u eerst goed moet kijken of het remblokje op de juiste afstand zit voordat u het remblokje in zijn geheel gaat vervangen.
Nu al deze punten zijn afgesteld zouden de remmen weer naar behoren moeten werken. Om de remmen nog te finetunen is het slim om nog te kijken naar de versteller op de remkabel zelf. Hiermee kan nog een kleine aanpassing gedaan worden in de spanning die op de remkabel staat.
Mocht het na het lezen van deze stappen nog niet helemaal duidelijk zijn hebben wij ook een duidelijke instructievideo gemaakt waarin stap voor stap uitgelegd wordt wat u moet doen om de remmen op de juiste manier af te stellen.
Ondanks dat remmen afstellen vaak een relatief eenvoudige klus is die zelf uitgevoerd kan worden is het verstandig om uw fiets periodiek te (laten) controleren om onderweg niet voor verrassingen te komen staan.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.