In sommige gevallen is het nodig om nieuwe fietspedalen op uw fiets te monteren. Dit kan door slijtage van de oude pedalen zijn, maar ook bij het online bestellen van een fiets moet u vaak zelf de pedalen monteren. Op deze pagina leggen we u stap-voor-stap uit hoe u dit klusje eenvoudig zelf uitvoert.
Wanneer u uw oude fietspedalen wilt vervangen voor nieuwe exemplaren is het belangrijk om de oude natuurlijk eerst te verwijderen. Dit zullen wij eerst aan u uitleggen, zodat u gelijk in een keer aan de slag kan met het verder monteren van de nieuwe pedalen.
De trappers van uw fiets kunt u heel eenvoudig zelf losdraaien. Hiervoor gebruikt u een steeksleutel 15, vervolgens kunt u beginnen met het losdraaien van de trapper. Goed om hierbij te onthouden is dat de linkertrapper een links schroefdraad heeft. Een rechts schroefdraad komt veel vaker voor, alleen daarmee kon het pedaal zich tijdens het fietsen losdraaien. Om de linkertrapper dus los te draaien dient u met de wijzers van de klok mee te draaien.
Hoewel in de meeste gevallen een steeksleutel 15 werkt, zijn er fietsen waarbij dit niet lukt. Dit komt doordat de ruimte tussen de crank en de trapper zelf te smal is. Om dit pedaal los te draaien dient u een speciale pedaalsleutel te gebruiken. Deze pedaalsleutel is vaak ook nog een stukje langer dan een steeksleutel, hierdoor kunt u ook meer kracht uitoefenen.
Als u uw fietspedalen gaat monteren is het goed om eerst te kijken naar de twee verschillende trappers. De ene is namelijk bedoeld voor links en de andere rechts. Om dit onderscheid kenbaar te maken staat op de kopse zijde van het pedaal een symbool.
Zodra u het juiste pedaal voor de juiste kant van uw fiets heeft, kunt u aan de slag met het monteren van het pedaal op de fiets. Belangrijk is om voordat u begint met monteren een klein likje vet op het pedaal te doen. Dat zorgt er namelijk voor dat het pedaal eenvoudiger in de fiets gaat.
Wanneer u gaat beginnen met het inschroeven van het pedaal dient u de eerste twee gangen met uw hand vast te draaien. Dit voorkomt beschadiging op uw fiets en zorgt ervoor dat uw pedaal zeker op de juiste manier op uw fiets gemonteerd wordt.
Nadat u goed gecontroleerd heeft of het pedaal vast zit, kunt u met een steeksleutel 15 verder aan de slag. Deze steeksleutel maakt het een heel stuk handiger om de trappers op uw fiets te monteren. Deze steeksleutel klemt u om de trapper heen en draait u vervolgens vast. Let hierbij dus ook weer goed op het linkerpedaal. Hierbij werkt de schroefdraad net andersom.
Mochten deze stappen voor het monteren van uw fietspedalen nu nog niet helemaal duidelijk zijn voor u, kunt u ook de YouTube video van onze expert bekijken. Hierin legt hij stap voor stap uit wat u moet doen.
U kunt het stuur van uw fiets op drie verschillende manieren afstellen. U kunt de hoogte verstellen, het stuur kantelen en het stuur draaien. Hiervoor heeft u enkel een inbussleutel 5 en een inbussleutel 6 nodig. Hieronder zullen wij u stap voor stap uitleggen welke stappen u moet doorlopen.
Voor optimaal fietscomfort is het belangrijk dat uw stuur goed is afgesteld. U moet met een rechte rug op de fiets zitten. Indien u dit niet heeft tijdens het fietsen kunt u onderstaande stappen doorlopen om het fietsstuur goed in hoogte te verstellen.
Voor optimale grip is het belangrijk dat de handvatten van uw fiets ook goed afgesteld zijn. U wilt namelijk uw polsen zo min mogelijk belasten. Met onderstaande stappen kunt u de handvatten van uw fiets afstellen.
Wanneer u op de fiets zit, wilt u natuurlijk ook graag eenvoudig vooruit fietsen. Door uw stuur goed recht af te stellen stuurt u ook echt de juiste kant op. Na bijvoorbeeld een valpartij kan het voorkomen dat uw fietsstuur een beetje gedraaid is. Door onderstaande stappen te volgen, zorgt u ervoor dat u weer zonder moeite rechtdoor kunt fietsen.
Na het lezen van dit stappenplan nog wat meer hulp nodig? Bekijk onze YouTube video waarin we eenvoudig uitleggen hoe u de stappen moet doorlopen.
Vrijwel alle hybride fietsen hebben een derailleur systeem. Dit is een prachtig staaltje techniek en zorgt er voor dat u gemakkelijk lange afstanden aflegt. Ook geeft het u het gevoel dat niks van uw geleverde kracht verloren gaat. Ondanks de grote voordelen heeft het systeem een klein nadeel. Het onderhoud kost wat meer tijd dan een normale naaf versnelling. Het is namelijk heel belangrijk dat u de volgende tips regelmatig uitvoert om de conditie van u derailleur systeem zo goed mogelijk te houden en het langst te genieten van uw Hybride fiets.
Doordat het een open systeem is, is alles ontbloot tot de buitenweersomstandigheden. Dit betekend dat als het heeft geregend uw ketting nat is. Elke keer als de ketting en cassette nat is geworden is het nodig om het droog te maken met bijvoorbeeld een oude thee doek. Doet u dit niet zal de ketting na een dag helemaal verroest zijn. En na meerde malen zal de ketting breken en het cassette zal sneller slijten.
Doordat u de ketting afdroogt veegt u veel olie en smeersel van de ketting af. Daarom is het nodig om eens per maand de ketting te oliën met ketting olie. Dit doet u door de ketting schoon te maken tot er geen zwart veegje nog van af komt. Smeer hierna de gehele ketting in met olie. Schakel nu elke tandwiel af zodat de oliën over het hele cassette versmeed zijn. Vervolgens droogt u weer de hele ketting af zodat hij niet meer plakkerig is van buiten en er geen stofjes op blijven plakken tijdens het fietsen.
Ook is het prettig om de banden elke maand weer een stukje op te pompen. Plus te checken of uw remmen wellicht al versleten zijn. Dit kunt u zien als de blokjes dusver weg zijn dat er geen spleetjes meer tussen zitten en het een plat vlak is. Bij schijf remmen kunt u het zien als ze versleten zijn doordat het grijze plaatje bijna helemaal weg is. Vaak voelt u het al aankomen doordat uw remkracht langzamerhand minder wordt.
Ook is het aan te raden om uw fiets na elke zomer een onderhoudsbeurt te geven. Zo gaat uw fiets het langst mee.
Tijdens het fietsen is een slecht schakelende versnelling een enorm vervelend puntje. Zeker tijdens een wat langere fietstocht waar regelmatig tussen versnellingen gewisseld dient te worden. U zult namelijk maar net bijna bovenaan een heuvel zijn, en op dat moment schakelt de versnelling niet meer soepel terug naar een lichtere versnelling. Dit zorgt ervoor dat u veel meer kracht zal moeten zetten om omhoog te komen. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd de versnellingen van uw fiets goed af te stellen. Op deze pagina gaan we u uitleggen hoe u uw Shimano Nexus 3 óf Shimano Nexus 7 het beste kunt afstellen, zodat u geen hinder meer zult ondervinden aan een niet fijn schakelend versnellingssysteem.
Al jaren staan de verschillende uitvoeringen van de Shimano Nexus versnellingen bekend om de betrouwbaarheid én kwaliteit. Daarnaast zijn ze ook enorm gebruiksvriendelijk, hierdoor is het mogelijk om zelf onderhoud aan de versnellingen uit te voeren. Waaronder dus het afstellen van uw Shimano Nexus 3 of Shimano Nexus 7, scheelt u weer een ritje naar de fietsenmaker!
De eerste stap is kijken of het nodig is om uw fietsversnellingen af te stellen, vaak merkt u dit tijdens het fietsen vanzelf. Bij de Shimano Nexus 3 of Shimano Nexus 7 is dit vaak te merken aan het feit dat de versnellingen ineens spontaan schakelen, of wanneer u erg veel moeite moet doen om door te schakelen naar een andere versnelling. Daarnaast is het vaak ook zichtbaar wanneer de draaiknop om te schakelen verder gedraaid dient te worden dan het getal dat op de versteller staat. Dit zijn de belangrijkste tekenen dat de versnelling weer eens afgesteld mag worden.
Voor het afstellen van de Shimano Nexus 3 en Shimano Nexus 7 wordt vaak net een ander stappenplan gebruikt, hieronder zullen we per versnellingssysteem uitleggen wat dit stappenplan is.
De Shimano Nexus 3 is uitgerust met drie verschillende versnellingen en zit vaak op stadsfietsen of transportfietsen. Dit type versnellingssysteem wordt vaak gebruikt door mensen die niet te vaak willen schakelen, maar wel willen afwisselen in verschillende situaties.
Om te beginnen met het afstellen van uw versnelling zorgt u ervoor dat uw Shimano Nexus 3 in de tweede versnelling staat. Nadat u dit hebt gedaan, gaan we naar het achterwiel van uw fiets. Bij de Shimano Nexus 3 zit namelijk een versnellingsbox waar twee witte lijnen op te zien zijn, naast deze twee witte lijnen moet er ook een geel streepje zichtbaar zijn. Dit gele streepje moet midden tussen deze twee lijnen staan. Wanneer dit streepje niet tussen deze twee lijnen staat moeten we hier mee aan de slag.
Dit doen we door het moertje dat tegen deze versnellingsbox aanzit los te draaien, het handigst is om hier een steeksleutel 10 voor te gebruiken. Wanneer u het moertje los heeft gedraaid, kunt u met uw hand de grote stelschroef draaien. Door aan deze stelschroef te draaien kunt u het gele streepje weer tussen de twee lijnen krijgen. Controleer goed of het gele streepje nu wel op de juiste plek staat, hij moet precies tussen de twee witte lijnen staan. Indien dit goed afgesteld is, kunt u het moertje weer vastdraaien tegen de versnellingsbox aan.
Wanneer u al deze stappen heeft doorlopen voor het afstellen van uw versnellingen zult u al snel merken dat uw fietstocht weer een stuk fijner verloopt.
De Shimano Nexus 7 is een uitgebreider versnellingssysteem dan de Shimano Nexus 3, er zit een groter verschil tussen de lichtste en de zwaarste versnelling. Toch kan ook de Shimano Nexus 7 eenvoudig zelf afgesteld worden. Hieronder zullen we verder uitwerken hoe dit in zijn werk gaat.
Om te beginnen met het afstellen van uw fietsversnelling zorgt u ervoor dat uw fiets in de vierde versnelling zit, vervolgens mag u zichzelf verplaatsen naar de kettingkast. Als u uw kettingkast een beetje aan de kant drukt ziet u twee gele streepjes staan. Wanneer uw versnelling goed is afgesteld zullen deze twee streepjes precies in één lijn staan. Indien dat niet het geval is kunt u aan de slag gaan met het afstellen van uw versnelling. Wanneer u het niet helemaal goed kunt zien, is het een tip om eens vanaf de onderkant te kijken. Vaak zijn de streepjes daar een stuk beter zichtbaar.
De eerste stap voor het daadwerkelijk afstellen van uw versnelling is het draaien van het stelwieltje dat u kunt vinden bij de versteller bij uw stuur. Door het wieltje naar links of naar rechts te draaien kunt u de gele streepjes afstellen. Doe dit op uw gemak en controleer regelmatig op uw achterwiel of u wellicht niet te ver aan het draaien bent.
Wanneer u denkt de gele streepjes goed op elkaar afgesteld te hebben kunt u een aantal keer door alle versnellingen heen schakelen. Op die manier zorgt u er namelijk voor dat de kabel weer goed getrokken wordt. Nadat u een paar keer geschakeld heeft moet u de gele streepjes nog een laatste keer controleren, kijk goed of ze nog steeds precies tegenover elkaar staan.
Na het doorlopen van deze stappen heeft u uw Shimano Nexus 7 fietsversnellingen op de juiste manier afgesteld! U kunt weer lekker gaan fietsen met een goed werkend versnellingssysteem.
Bent u op zoek naar een stadsfiets die eigenlijk ook sportief is en wilt u lange afstanden fietsen? Dan is een hybride fiets een goede keuze. Een hybride fiets is namelijk een combinatie van een stads- en sportfiets. Door de combinatie van deze twee fietsen is een hybride fiets geschikt voor vele terreinen en afstanden. Met een hybride fiets ervaart u zowel comfort als snelheid. Er zijn natuurlijk nog meer voordelen, hier gaan we graag wat dieper op in.
De veelzijdigheid van de hybride fiets is toch wel een van de grootste voordelen. U kunt met deze fiets eenvoudig op pad door stedelijke gebieden, heuvelachtig terrein, fietspaden en zelfs licht off-road. Een hybride fiets heeft namelijk bredere banden en een lichtgewicht constructie, hierdoor ervaart u extra stabiliteit en grip op de verschillende terreinen.
Het comfort is uiteraard ook een groot voordeel van de hybride fiets. De fiets heeft een rechte zithouding en een breed stuur. Hierdoor kunt u relaxt rechtop op de fiets zitten waardoor u een beter overzicht heeft over de weg. Deze rechte houding zorgt dat u uw rug en nek minder belast waardoor u langer comfortabel kunt blijven fietsen.
Wat ook nog een voordeel van de hybride fiets is, zijn de versnellingen. Iedere hybride fiets is namelijk uitgerust met versnellingen. Afhankelijk van uw wensen en behoeften, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een onderhoudsvrije versnellingsnaaf of een derailleurversnelling met 21 tot 27 versnellingen. Hierdoor kunt u gemakkelijk schakelen tussen verschillende niveaus van weerstand en snelheid. Dit zorgt ervoor dat u zonder al te veel moeite lange afstanden af kunt leggen, bergopwaarts kunt fietsen of versnellen op uw fiets wanneer nodig.
Net hebben we de lichtgewicht constructie van een hybride fiets al even korrt benoemd. Een hybride fiets is gemaakt van aluminium, hierdoor is de fiets een stuk lichter dan andere sportieve fietsen zoals een mountainbike. Hierdoor kunt u uw fiets eenvodugi op de fietsendrager tillen of opbergen in uw garage.
Daarnaast is een (hybride) fiets ook een duurzaam en milieuvriendelijk transportmiddel. Door op de fiets te gaan in plaats van met de auto zorgt u voor minder CO2 uitstoot. Hierdoor draagt u bij aan een schonere en gezondere omgeving.
Het aanbod in hybride fietsen online is erg ruim. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een dames- of herenmodel? Een hybride fiets met veel of weinig versnellingen? Of op zoek naar een hybride fiets met mechanische schijfremmen of een V-brake? Bij Matrabike vindt u het allemaal. Heeft u behoefte aan advies, neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u graag bij het maken van een keuze voor uw nieuwe hybride fiets.
Heeft u een nieuwe fiets op het oog en weet u niet precies welke framemaat u moet kiezen? Wij helpen u graag. U kunt de juiste framemaat voor een hybride fiets bepalen aan de hand van uw lichaamslengte. Hieronder ziet u een tabel met een overzicht van de framematen die geschikt zijn per lichaamslengte. Twijfelt u nog? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice voor advies.
Ook kunt u altijd een kijkje nemen op onze webpagina over het bepalen van de framemaat van uw fiets!
Net zoals bij gewone en elektrische fietsen zijn er ook vele merken hybride fietsen. Matrabike verkoopt een aantal merken, waarvan wij zeker weten dat we deze voordelig geprijsd én kwalitatief goed zijn. Wij bieden fietsen aan die passen in ieder budget. De merken die wij verkopen, doen niet af bij A-merken. Het enige verschil is dat de merken die wij verkopen uitsluitend altijd een scherpe prijs hebben en tegelijkertijd kwalitatief goed zijn. Romet en Delta zijn de merken van de hybride fietsen die wij verkopen. Bekijk ons ruime assortiment Romet of Delta hybride fietsen!?
Een hybride fiets is een combinatie van een stadsfiets en een sportfiets. Een ideale uitkomst dus wanneer u op zoek bent naar een stadsfiets die sportief is en waarmee u lange afstanden kunt fietsen. In tegenstelling tot een stadsfiets is een hybride fiets altijd uitgerust met versnellingen. Dankzij het lichte aluminium frame weegt een hybride fiets een stuk minder dan andere sportieve fietsen zoals een mountainbike.
Wij helpen u bij Matrabike graag bij het maken van de juiste keuze voor een hybride fiets. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke hybride fiets het beste bij u past. De volgende tips kunnen u hierbij helpen:
Tip 1: Bepaal voordat u een fiets gaat kopen uw budget. Hoeveel geld heeft u minimaal te besteden en hoeveel wilt u er maximaal aan uitgeven? Door dit vooraf te bepalen kunt u gerichter op zoek gaan naar een nieuwe fiets. Een flexibel budget geeft u een ruimere keuzemogelijkheid. Wist u dat u in onze webshop eenvoudig kunt sorteren op prijs? U kunt een minimaal en maximaal bedrag instellen door de prijsbalk in het linker categoriemenu te verschuiven.
Tip 2: Kies de juiste framemaat. Dit is de lengte van de buis die onder het zadel zit. Het is erg belangrijk om de juiste framemaat te kiezen bij de aankoop van een nieuwe fiets, omdat dit het fietscomfort bepaalt. Als u een fiets koopt met een te kleine framemaat dan ervaart u ongemak. Uw benen komen tijdens het fietsen tegen het stuur aan en u krijgt mogelijk last van uw knieën. Een te grote framemaat is ook niet optimaal. U kunt het zadel wel lager zetten, maar dan zult u ook beperkingen ervaren zoals dat uw voeten niet goed bij de grond komen bij stilstand. Daarom is het belangrijk om een fiets met een juiste framemaat te kopen. Twijfelt u over uw framemaat? Dan kunt u onze keuzehulp gebruiken. Hiermee kunt u op basis van uw lichaamsgewicht de juiste framemaat berekenen. Twijfelt u op basis van deze uitkomst nog? Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers geven u graag advies.
Tip 3: Bepaal het doel van de fiets. Houd voor ogen welk fietsdoel uw nieuwe fiets moet dienen. Wilt u sportief en op heuvelachtige terreinen fietsen? Dan kunt u het beste kiezen voor een hybride fiets met meer dan zes versnellingen. Gaat u uw nieuwe hybride fiets dagelijks gebruiken voor woon-werk verkeer? In dat geval voldoen drie tot acht versnellingen. Bepaal dus goed het doel dat u wilt bereiken met uw fiets en stem daar het minimaal aantal versnellingen op af.
Op hybride fietsen zijn een aantal verschillende soorten rem- en schakelsystemen mogelijk. Ieder systeem heeft voor- en nadelen en daarom is het goed om u hierin te verdiepen voordat u een fiets aanschaft. Lees mee en kom te weten wat de verschillende rem- en schakelsystemen inhouden, dan kunt u straks de juiste keuze in het ruime aanbod van hybride fietsen maken.
Remsystemen
Zoekt u een systeem dat onderhoudsvrij is? Of wilt u remmen die krachtig zijn en waarmee u in één keer stilstaat? Afhankelijk van hetgeen u in de remmen van een fiets zoekt, kunt u kiezen voor een bepaald remsysteem. De verschillende remsystemen zijn de volgende:
Schakelsystemen
Bij Matrabike vindt u verschillende soorten schakelsystemen. Twee merken die we het meeste verkopen zijn Shimano en Velotec. Binnen deze merken zijn ook weer verschillende uitvoeringen van schakelsystemen zoals:
Elk schakelsysteem van de fietsen die we bij Matrabike in ons assortiment opnemen, is kwalitatief goed. Vaak kan wel worden gesteld: hoe hoger de prijs van de fiets, hoe beter de kwaliteit van het schakelsysteem. Ook heeft de fiets dan doorgaans meer versnellingen en een duimversteller in plaats van een Grip Shift (draaiversteller in het handvat aan het stuur). Een duimversteller heeft als voordeel dat het schakelen makkelijker gaat.
Op een hybride fiets zijn dezelfde versnellingen mogelijk als op ieder andere fiets. We onderscheiden hierin twee soorten versnellingen, namelijk: derailleur en naaf. Beide versnellingen hebben voor- en nadelen. Lees verder en kom meer te weten over de verschillende versnelingssoorten.
Derailleurversnelling
Een derailleurversnelling werkt door middel van meerdere tandwielen. De hoeveelheid tandwielen hangt af van het aantal versnellingen dat de fiets heeft. De ketting van de fiets rolt over deze tandwielen heen en schakelt hiertussen naarmate u een andere versnellingsstand activeert. Een elektrische fiets met derailleurversnelling heeft voor- en nadelen. Een nadeel voor sommigen is dat dit type versnelling meer onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld een naafversnelling. Daarentegen zijn er meer voordelen dan nadelen. Het voordeel van een derailleurversnelling is dat het verzet beter is, wat vooral fijn is in heuvelachtig gebied. U heeft zodoende meer versnellingen waardoor u comfortabeler fietst.
Naafversnelling
Een naafversnelling is een versnellingssysteem dat relatief onderhoudsvrij is en minder kwetsbaar, omdat deze is weggewerkt in een kettingkast. Dit type versnelling is weggewerkt in de naaf van het achterwiel en beweegt met behulp van tandwielen en een planeetwielmechanisme. U kunt een naafversnelling onder andere herkennen aan een (half)dichte kettingkast.
Een hybride fiets heeft een aantal kenmerken, welke tevens ook direct voordelen zijn. Dat maakt een hybride fiets een goede keuze voor wie naar het gemak van de stadsfiets en de looks en de feel van een sportieve fiets zoekt. Comfort, dat kenmerkt een hybride fiets. Daarnaast heeft dit type fiets een aluminium frame en grote wielen. Dat draagt ook bij aan het comfortabel kunnen fietsen. Aluminium is namelijk erg licht en grote wielen zorgen ervoor dat u minder trapslagen moet maken. Hierdoor wordt u minder snel moe en kunt u makkelijk snelheid maken, zonder dat u dit al teveel moeite kost.
Er bestaan verschillende modellen hybride fietsen in allerlei soorten en maten. In het assortiment van Matrabike zitten onder andere hybride fietsen met mechanische schijfremmen of v-brakes. Daarnaast zit er ook verschil in de framemaat van de hybride fietsen, sommige modellen zijn 20 inch en andere 29 inch. Hoe kleiner het aantal inches is, hoe kleiner de hybride fiets ook uiteindelijk is.
Hybride fietsen hebben vaak verschillende mogelijkheden wat betreft de versnellingen, bij Matrabike hebben we hybride fietsen in ons assortiment welke tot wel 21 versnellingen hebben. De versnellingen zijn Shimano derailleur versnellingen of voorzien van een onderhoudsvrije versnellingsnaaf.
Leuke prijs voor een goede fiets. Prima service en fiets geleverd zoals afgesproken
We werden bij de aankoop van de ebike goed geholpen. De verkopen had alle tijd voor ons en we konden op ons gemak de fiets uitproberen.
Service is super en geen problemen met bezorging en een duidelijke uitleg over de fiets en acu
Mooie fiets voor een mooie prijs. Snelle levering en goede klantenservice.
De dame die de fiets kwam brengen nam heel rustig de tijd om alle functies van de fiets te laten zien. Uiterst vriendelijk!
Blijf op de hoogte van de beste aanbiedingen
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.