Het lijkt wellicht soms al wel lente-achtig, maar het is nog winterser dan je denkt. Dus ga je op pad voor een fijne fietstocht, kleed je dan goed aan. In de koude maanden is het niet onverstandig om winter-fietskleding te dragen.
Om je het best te beschermen tegen de koud is het het slimst om in lagen te werken. Wij raden drie lagen aan, ten minste. Het belangrijkste hierin is het beschermen van je bovenlijf. De eerste laag kleding bestaat uit onderkleding of wel thermokleding. De laag kleding zit lekker strak en warm tegen je lijf en zorgt ervoor dat transpiratievocht afgevoerd wordt naar de tweede kleding laag.
De tweede laag bestaat uit de basis kleding. Dus een fietsshirt en broek. Deze laag moet zorgen voor isolatie en warmte en voor de verdamping van transpiratievocht. En de derde laag kleding bestaat uit een jack en accessoires zoals handschoenen en een kol. Zorg ervoor dat het jack wind- en regenbestendig is.
Of je een lange of korte fietsbroek draagt is afhankelijk van de temperatuur. In de winter raden we aan om een lange fietsbroek te dragen. Deze kun je ook nog combineren met beenwarmers. Zorg ervoor dat de broek niet te strak zit, zodat er ruimte blijft voor een warm luchtlaagje. Let ook op de kwaliteit van de broek, investeer in een goede broek zodat je er daadwerkelijk warmte van krijgt.
De meeste reacefietsschoenen zijn voornamelijk ontworpen voor de zomer. Ze moeten goed ventileren zodat je in de zomer niet te warme voeten krijgt, maar dit kan ’s winters erg koud aanvoelen. Dikke sokken dragen is dan een optie, maar om koude voeten echt tegen te gaan zijn overschoenen een goede uitvinding. Dit zijn een soort sokken die je over je schoenen heen trekt. Deze zorgen voor bescherming tegen wind en regen en net dat beetje extra warmte.
Ook koude handen kunnen voorkomen in de winter. Gewone handschoenen dragen is op de fiets niet altijd handig want het bedienen van je remmen en versnellingen kan hierdoor moeilijk gaan. Daarvoor heb je fietshandschoenen. Kies ’s zomers voor open handschoentjes en ’s winters voor volledig afgesloten fietshandschoenen. Let er hierbij ook weer op dat ze waterbestendig zijn maar ook isoleren, niets vervelender dan zweethandjes.
Vergeet ook niet je hoofd goed te beschermen. Niet alleen tegen valpartijen door middel van een helm, maar ook zeker tegen de koud. Via je hoofd verlies je veel energie, om dit tegen te gaan is het verstandig onder je helm een muts of hoofdband te dragen. Is het echt extreem koud, kies dan voor een bivakmuts die je volledige gezicht beschermd.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.