De zomer is voorbij, de scholen beginnen weer en iedereen gaat aan het werk. Dat betekent dat de straten en fietspaden weer drukker worden en het gevaar ligt weer om de hoek. Alle weggebruikers zullen rekening met elkaar moeten houden en de regels volgen. Fietsers zijn in het verkeer erg kwetsbaar en daarom; let extra op uw veiligheid nu de wegen weer drukker worden!
Er wordt erg veel gebruik gemaakt van de fiets om op de plaats van bestemming te komen. Maar vaak brengen deze weggebruikers nogal wat gevaar met zich mee op de fiets. Vaak door onverantwoord gedrag:
Door rood fietsen
Fietsen door rood licht. Het is natuurlijk ontzettend onverstandig, maar helaas gebeurt het vaak. Juist jongeren, gehaast op weg naar school of universiteit, hebben geen geduld om op het stoplicht te wachten. Zelf bepalen of je door rood kan fietsen is levensgevaarlijk.
Afleiding
Sms’en, bellen en vooral luisteren naar muziek. Eigenlijk is het ongelofelijk knap wat sommige mensen allemaal kunnen tijdens het fietsen maar het leidt wel af van het verkeer. Beter om de telefoon dus even weg te leggen tijdens het fietsen. Sms’en kan beter als je toch al op het rode licht staat te wachten.
Alcohol
Vooral in het weekend levert dit heel vaak gevaarlijke situaties op. Terugfietsen van een feestje met een paar biertjes op is toch anders dan de heenweg. Bovendien is er een grote kans dat andere weggebruikers ook alcohol hebben gebruikt. Oppassen dus!
Asociaal fietsgedrag
Dit is eigenlijk een verzameling van allerlei slechte gewoontes op de fiets. Denk aan rijden over de stoep, hand niet uitsteken en afsnijden. Maar ook onaardig gedrag zoals schelden op medeweggebruikers als ze niet snel genoeg gaan. Het kan allemaal gevaarlijke situaties opleveren.
Goed opletten is het belangrijkste op de fiets. Zorg ervoor dat de aandacht op de weg is en niet bij andere dingen zoals de mobiele telefoon of die leuke dame aan de overkant. Als u veilig wilt kunnen fietsten zijn er verschillende punten waar u aan kunt denken.
Zorg voor de volgende punten op uw fiets:
Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende stappen die u kunt nemen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een fietshelm te dragen. Een fietshelm is ontworpen voor klappen tot 20 kilometer per uur en helpt dus voornamelijk bij eenzijdige ongevallen, bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje fietst en daardoor ten val komt. De meeste fietsers die zoiets overkomt hebben weinig letsel omdat hun snelheid laag is. Als u in botsing komt met een auto, en u valt met een hoge snelheid van de fiets, zal een helm weinig steun bieden. Uit onderzoek blijkt dat ernstig hoofdletsel vooral voorkomt bij slachtoffers die door een auto aangereden zijn en bij racefietsers en mountainbikers. Vaak wordt gezegd dat kinderen de grootste groep slachtoffers vormen, wat niet zo is. In gebieden waar fietshelmen verplicht zijn, daalt het risico op hoofdletsel niet, het fietsgebruik wel.
Als u uw kind bij u op de fiets neemt, zorg altijd voor een verantwoord kinderzitje en zorg voor een goede spaakafscherming. Kies altijd voor een goedgekeurd zitje. Zet hele jonge kinderen, tot een jaar of 3, in een zitje voor op de fiets. Iets oudere kinderen kunnen in een zitje achterop. Het zitje moet stevig gemonteerd kunnen worden en geen scherpe kanten hebben. Ook is het belangrijk dat je kind goed vast zit met een gordel. Er gebeuren veel ongelukken met kinderen die niet goed op de fiets vervoerd worden. En dat wilt u natuurlijk voorkomen.
Wilt u de komende periode weer veilig kunnen fietsen, denk dan zowel aan uzelf als aan uw mede weggebruiker. Let op uw eigen veiligheid en ook op dat van uw kleintjes. En genieten maar!
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.