De Tour de France is weer van start gegaan. Le Tour de France, ook wel De Ronde van Frankrijk, is een meerdaagse wielerwedstrijd die voor het grootste deel door Frankrijk voert. Samen met de rondes van Italië (Giro) en Spanje (Vuelta) is het één van de drie Grote Rondes.
Le Tour de France is ontstaan in 1903 en werd destijds georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L'Auto, naar een idee van zijn jonge medewerker Georges Lefèvre, die tevens de Tourdirecteur van de eerste editie was. De Tour is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste, meest veeleisende en eervolste wielerwedstrijd van het jaar.
De renners met de meeste eindoverwinningen zijn de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk 5 maal de Tour wonnen.
Nu kunt je twee weken lang De Tour gaan kijken, maar je kunt er ook zelf op uit gaan met de racefiets! In Nederland zijn dan wel niet veel heuvels en spannende afdalingen zoals op tv te zien, maar je hebt er zeker de mogelijkheid om leuke routes af te leggen.
Als je wilt beginnen met racefietsen zijn er enkele voorbereidingen te treffen en punten na te gaan.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil je met je fiets doen? Zondagse tochtjes van 50km of trainen om de Mont Ventoux op te rijden? Ga je enkel wat rondtoeren of wil je ook meedoen aan competitie? Afhankelijk van die keuze moet je fiets aan andere eisen voldoen. Als beginnend racefietser beperk je misschien ook liever je investering en kan je een instapmodel aanschaffen. Als fervent racer weet je al beter wat je (niet) wil.
Als je een racefiets wilt kopen moet je rekening houden met enkele aspecten; het budget, een eigen racefiets bouwen, de framemaat en de pedalen. Bij het kopen van een nieuwe racefiets moet je heel veel keuzes maken. Normale mensen maken bij het kopen van 'gewone' fiets vaak slechts de keuze uit de kleur en het model. Een echte wielrenliefhebber denkt over hele andere zaken.
Als eerst moet je een inbeelding maken van je totale budget. Aan een racefiets kun je tegenwoordig zoveel geld uitgeven als je wilt. Voor een paar honderd euro heb je al een prima racefiets, die voor recreatief gebruik prima zal zijn. Je moet van een fiets geen wonderen verwachten of dat je jezelf kan vergelijk met de fietsen van de wielrenners in de Tour de France.
Gewicht en stijfheid van zowel het frame als de wielen hebben altijd toch wel een behoorlijke prijs. Daarnaast heb je de 'groep' (de versnellingen, de trapas, de remmen etc.) waarbij het gewicht ook invloed heeft op de prijs. Het verschil tussen een racefiets van 6.8 kg en een racefiets van circa 10 kilo is enorm. Wellicht kun je beter zelf een kilo proberen af te vallen ipv honderden euro's te investeren in een kilo lichter maken van je racefiets.
Daarnaast zijn er nog verschillende aspecten die je voor jezelf moet afwegen zoals; welk framemaat geschikt is voor u, welke pedalen die u het prettigst vindt en welke gadgets u belieft. U kunt uw racefiets volledig naar uw hand zetten zodat u een ultieme fietservaring kunt creëren.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.