De winter is bijna voorbij, de temperatuur gaat langzaam omhoog en de eerste zonnestralen lokken ons weer naar buiten voor een frisse wandeling of fietstocht. Na een lange winterstalling is het aan te raden om uw fiets weer eens goed na te lopen voordat u ermee op pad gaat. Hierbij een lijstje met tips op uw fiets lente-klaar te maken:
Het wassen van de fiets zorgt ervoor dat hij in goed staat blijft. Pak er een sopje bij of spoel uw rijwiel goed af met een tuinslang. Als je sop hebt gebruikt, altijd naspoelen met de tuinslang of een emmer water. Zorg dat de fiets daarna goed droog is en poets hem nog even na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en de spaken niet. Controleer het lakwerk van het frame en wrijf de fiets in met speciale fiets(glans)olie of siliconenspray.
Ook de banden moeten schoongemaakt worden. Eventueel vuil kunt u verwijderen met een (schuur)sponsje. Fietsspatborden zijn handig tegen opvattend vuil en vocht en houden uw banden langer schoon. Kijk of de banden nog voldoende profiel hebben en op spanning zijn. Hoe meer profiel uw band heft des te meer grip hij geeft. Hebben uw banden (vrijwel) geen profiel meer, dan is het slim om ze te vervangen.
In de herfst en winter gaat tijdens het fietsen veel vuil tussen de letting zitten. Opspannende modder tijdens een regenbui, en gras en bladeren tijdens een tocht door het bos. Deze moet dus goed schoongemaakt worden zodat hij weer lekker loopt. Reinig de ketting met een speciale ontvetter en maak hem schoon. Smeer de ketting van de fiets in met bijvoorbeeld kettingvet en draai de ketting helemaal rond om het smeermiddel goed te verspreiden. Smeer naven, trapas, balhoofdonderdelen en pedalen in met lagervet.
Een fiets hangt aan elkaar door boutjes en moeren, belangrijk is dus dat deze allemaal stevig vast zitten. Door het vele gebruik van de fiets kunnen boutjes en moeren wat los komen te zitten. Kijk daarom of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met bijvoorbeeld vaseline. Vervang zo nodig roestige exemplaren.
Controleer of de remmen en de verlichting nog goed zijn en functioneren. Let ook op versleten remblokjes en de remkabels. Als de fiets een tijd heeft stilgestaan kunnen battereien van verlichting leeg geraakt zijn en remmen kunnen stroef geworden zijn. Laat u tijdens uw eerste fietstocht in de lente niet verassen en controleer ze van de voren goed.
Naast recreatief fietsen begint ook het sportief fietsen weer in het voorjaar. Mountainbikes en racefietsen hebben een speciale onderhoudsbeurt nodig als ze weer onder het stof vandaan komen. Bij deze fietsen is het zeer belangrijk dat u ze op bovengenoemde punten controleert, maar omdat deze fietsen meer te verduren krijgen dan een gewone fiets, zijn er extra punten waar de fiets op gecontroleerd moet worden:
Controleer het balhoofd en assen op speling. Dit kunt u doen door de fiets op te tillen aan het stuur en van zo'n 10 centimeter hoogte te laten stuiteren. Als de fiets rammelt zit er op deze onderdelen speling. De speling is makkelijk te verhelpen door de schroef om het balhoofd aan te draaien. Controleer dit goed zodat u veilig op pad kunt.
De wielen van mountainbikes en racefietsen krijgen veel te voorduren. Door de hoge snelheden die je op een racefiets haalt en onregelmatige ondergronden die je op een mountainbike bereid vragen de wielen meer aandacht dan bij een 'gewone' fiets. Controleer of de wielen nog recht zijn, er geen slag in zit en of de spaken nog heel zijn en op spanning staan.
Zeer belangrijk bij deze fietsen zijn goede remmen. Controleer of de remmen nog gecentreerd zijn en of ze bij het remmen alleen de velg raken (de band mag niet worden geraakt). Controleer ook of er nog voldoende profiel op de remblokjes zit, als dit niet het geval is, is het aan te raden om de remblokjes te vervangen voor nieuwe exemplaren.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.