Het aantal jonge dodelijke slachtoffer bij een fietsongeval is vorig jaar gestegen van vijf naar dertien. Hierbij gaat het zowel om kinderen die zelf fietsen, als kinderen die achterop de fiets zitten. De helft van de kinderen loopt het risico om achter op de fiets betrokken te raken bij een zwaar verkeersongeluk. Niet alleen door roekeloos rijgedrag maar bijvoorbeeld ook door het ontbreken van spaakbeschermers. Goede verkeersvoorlichting voor kinderen is dus van groot belang om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de gevaren in het verkeer.
Jaarlijks komen zo’n 2300 kinderen met hun voeten tussen de spaken. Één derde breekt daarbij één of meerdere botten. Vaak worden kinderen even snel achterop een fiets gezet die daarvoor niet geschikt is, geen goed fietszitje of afgeschermde spaken. Dit zijn kleine foutjes waar ouders beter op zouden moeten letten voor de veiligheid van hun kinderen. Hoewel de meeste ouders denken dat ze het goed doen wanneer het om de veiligheid van hun kinderen op de fiets gaat, zijn zij meestal zelf de oorzaak van het ongeluk. Naast het hebben van een ongeschikt, of helemaal geen, fietszitje of het ontbreken van spaakbeschermers worden ook vaak voetriempjes niet goed gebruikt. Wanneer uw kind niet goed vast zit met de voeten in het voetriempje kan het makkelijker de voetjes loskrijgen en ergens tussen komen.
Ook kinderen die zelf fietsen zouden veiliger op weg geholpen moeten worden door de ouders. Zorg ten eerste voor een goede fiets voor uw kind. Één die geschikt is voor zijn/haar lengte en beschikt over goede remmen en verlichting. Daarnaast kunt u uw kind extra op laten vallen in het verkeer door hem/haar een oranje hesje te laten dragen of een oranje vlaggetje. Ook een fietshelm is aan te raden! Wanneer uw kind dan ten val komt, zal hij/zij minder kans hebben op letsel aan het hoofd. Door aan deze kleine dingen te denken helpt u uw kind een stuk veiliger en zekerder de weg op. En wordt het verkeer voor ons allen een stuk veiliger.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.