Fietsverzekeraars eisen dat de eigenaar van een gestolen fiets twee sleutels kan tonen. Lukt dat niet, dan weigert de verzekering schade te vergoeden. Dat is onterecht, want een verzekeraar moet uitkeren als de eigenaar van de fiets op een andere manier kan aantonen dat de fiets op het moment van de diefstal op slot stond.
Dit blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Beide partijen hebben overigens gezegd het advies te aanvaarden. In deze zaak heeft een fietser haar fiets op slot gezet en met een kettingslot vastgezet aan de fiets van haar zoon. Ze verloor het sleuteltje en heeft de fiets vervolgens vastgemaakt aan een hek en met het openbaar vervoer is zij naar huis gegaan. De volgende dag was de fiets verdwenen. De vrouw heeft diezelfde dag aangifte gedaan bij de politie. De verzekeraar was pas de eerstvolgende werkdag bereikbaar.
De vrouw wilde haar schade vergoed krijgen, maar de verzekeraar weigerde dit, omdat er slechts één fietssleuteltje was. Een melding van verlies van het fietssleuteltje tegelijk of na de diefstal wordt niet geaccepteerd. De Geschillencommissie oordeelde dat beide partijen het er over eens waren dat de fiets op slot stond. De vrouw had weliswaar geen twee sleuteltjes, maar kon via getuigenverklaringen aantonen dat zij haar fiets op slot had gezet. Voor de Geschillencommissie is dat voldoende om te oordelen dat de verzekering moet uitkeren.
Lees hier hoe je fietsdiefstal kunt voorkomen.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.