Met koningsdag in het vooruitzicht zoomen wij deze week in op het Nederlands Koninklijk Huis en hun fietsgewoonten. De leden van de koninklijke familie worden met regelmaat gespot op de fiets. En dit is al jaren en jaren het geval. De koninklijke familie kent een ware fiets-geschiedenis.
Koningin Wilhelmina kocht al vóór de vorige eeuwwisseling een rijwiel in Wenen, nadat ze daar een wielerwedstrijd had bijgewoond. Maar de Ministers vonden het geen goed idee, dat ze zelf ging fietsen. Koningin Wilhelmina bleef evenwel volhouden, dat wielrijden een gezonde ontspanning is en Zij noemde een aantal hooge vrouwen, die ook al fietsen. Toen zei de Minister-President: "Dit kan waar zijn, maar geen van die vrouwen, die U noemt, heeft de verantwoordelijkheid voor het welvaren van zovelen als Uwe Majesteit. Wij moeten dus Uwe Majesteit vriendelijk verzoeken van Haar voornemen af te zien, ook al is het gevaar, dat in wielrijden ligt, zeer gering". Kortom, de Minister-President verbood haar in 1897 het fietsen. Later werd de Koningin alsnog een hartstochtelijk fietser.
Prinses Juliana hield van fietsen. Ze werd in 1936 in de tuin van Soestdijk gefotografeerd met haar verloofde, Prins Bernhard, op een tandem. Fotograaf Simon Smit had die voor twee kwartjes per uur gehuurd en moest na de sessie smeken om het rijwiel terug te krijgen. Liefhebber Prins Bernhard verkeerde namelijk in de veronderstelling dat het een cadeau betrof.
Juliana kreeg daarna grote internationale faam als de 'Biking Queen'. Regelmatig drukten buitenlandse kranten foto's af van haar af, op de fiets, ten teken van de gewoonheid van ons vorstenhuis. Na uitgebreid familieberaad kreeg later ook de fiets van Juliana (met een rond rokzadel) een plaats in het Fietsmuseum Velorama in Nijmegen.
De Engelsman Colin White en de Amerikaanse Laurie Boucke schreven in: The Undutchables (Amsterdam 1995) over al die fietsen in Nederland: "Alleen al in Amsterdam zijn het er meer dan 575 000. Of die allemaal in rijdende staat verkeren, of dat hierbij ook de verwrongen en vervallen karkassen gerekend worden die overal in de stad aan bruggen en lantaarns geketend staan, dat is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de Hollanders er zo verzot op zijn dat liefst vijfentachtig procent van de populatie een fiets koopt. Fietsers zijn heer en meester in het verkeer, zelfs ex-koningin Juliana placht wel eens op de fiets naar de botermarkt te gaan.
Prins Claus en Prinses Beatrix zagen we in 1973 samen op de fiets tijdens een ritje langs de Drentse Aa. Koninginnedag 1999 werd vooral de fietsdag van prins Claus. Hij sprong net als de jonge prinsen op de fiets en nam jongedames op zijn bagagedrager mee.
Van koning Willem Alexander is bekend, dat hij van fietsen houdt. Een voormalige pr-man van een fietsfabrikant, vertelde dat hij werd gebeld door de hofhouding, toen Willem-Alexander een jaar of 18 was. "De Prins van Oranje overweegt een racefiets aan te schaffen." Met een verstelbare proeffiets ging hij naar hem toe en was onder de indruk van zijn prachtige houding. "Als profwielrenner zou hij geen gek figuur geslagen hebben."
Maar kan koningin Maxima fietsen? Kan een Argentijnse eigenlijk wel fietsen. Dat vroeg de Hartstichting zich ook af, toen men haar op 17 september 2001 op paleis Noordeinde als verlovingscadeau een fraaie tweewieler cadeau deed. Maxima's antwoord was duidelijk: 'Ja, wat denkt u, ik kom niet van een andere planeet. Natuurlijk kan ik fietsen'. Betrouwbare bronnen melden zelfs dat Maxima in het geheim regelmatig een mountainbike heeft bereden om op haar gewicht te komen voor haar huwelijksdag. Geen fietscultuur in Argentinië? In de plaats waar haar familie een buitenhuis heeft, heb je de Club Mountainbike Bariloche!
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.