Het weer in Nederland kan nogal veranderlijk zijn, het ene moment is er een strak blauwe lucht en het andere moment komen er vervelende buien overtrekken. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat u lekker een ritje aan het maken bent op uw elektrische fiets en te maken krijgt met regen. Vanuit onze algemene kennis weten we dat elektriciteit en water over het algemeen niet zo lekker samen gaan, gelukkig is dit bij een elektrische fiets niet het geval.
In Europa zijn er namelijk richtlijnen voor elektrische fietsen opgesteld zodat deze tegen water bestand zijn. In deze richtlijn is niet vastgelegd dat de fiets 100% waterdicht dient te zijn, in de meeste gevallen zal uw fiets spatwaterdicht/watervast zijn.
Spatwaterdicht/watervast betekent dat uw elektrische fiets tegen lichte regen kan, wat vaak spatwater is. Een standaard Nederlandse regenbui zal geen probleem zijn. Als het ware kunt u de term spatwaterdicht zien als de mindere versie van waterdicht. Uw elektrische fiets zal niet zo goed tegen hoge druk kunnen, maak uw fiets dus niet schoon met een hogedrukspuit en fiets ook niet een sloot in. In beide gevallen zal uw fiets er flink onder lijden.
Het ene onderdeel van uw elektrische fiets is gevoeliger voor water dan het andere onderdeel, een aantal gevoelige onderdelen zijn de accu, de motor en het display.
Uw elektrische fiets heeft een kunststof behuizing welke spatwaterdicht is, deze voorkomt zoveel mogelijk dat er water in de accu van uw elektrische fiets kan komen. Wanneer er namelijk water in de accu komt kan er kortsluiting ontstaan, hierdoor loopt de batterij heel snel leeg en kan er zelfs permanente beschadiging ontstaan.
Daarnaast zijn de contactpunten van uw elektrische fiets een aandachtspunt, wanneer die veel in contact komen met water kan er corrosie optreden. Dat is een chemische aantasting van metaal wat in dit geval voorkomt uit water.
Naast de accu is uw motor ook een gevoelig onderdeel van de elektrische fiets. Deze kan beschadigd raken door vocht wat bij de elektronica komt, maar het regenwater kan ook zorgen voor mechanische slijtage. Afhankelijk van het type motor dat uw elektrische fiets heeft, zijn de meeste spatwaterdicht gemaakt om deze schade in te perken.
Het derde zeer gevoelige onderdeel van uw elektrische fiets is het display. Vooral de display’s die losgehaald kunnen worden, kunnen veel lijden onder heftige regen en vocht. Ze kunnen hiervan namelijk kapot gaan. Sowieso is het verstandig om deze display van de fiets te halen wanneer u deze niet gebruikt maar al helemaal bij regen.
Hoewel het wel mogelijk is, is het geen goed idee om uw e-bike lang in de regen te laten staan. De gevoelige onderdelen zoals de accu, motor en display kunnen wel tegen een beetje water maar niet teveel natuurlijk. Daarnaast is regen ook niet goed voor andere onderdelen van uw fiets zoals uw ketting, frame, spaken, tandwielen en andere onderdelen. Door de regen kan er namelijk roest ontstaan en zal er belangrijke smeerolie wegspoelen. Zorg er dus voor dat wanneer er flinke regen voorspeld wordt uw elektrische fiets op een lekker droog plekje gestald is.
U kunt uw elektrische fiets op verschillende manieren beschermen tegen de regen, het is ook aan te raden dat te doen. Op die manier kunt u namelijk langer van uw fijne fiets genieten. Allereerst moet u uw fiets zoveel mogelijk op een droge plek wegzetten, dit kan in de schuur zijn of onder een afdakje. Toch is dit niet altijd mogelijk, u kunt dan alsnog uw fiets beschermen tegen de regen. Maak gebruik van een regenhoes welke uw fiets afdekt tijdens de regen. Deze regenhoes kan ook gebruikt worden wanneer u op andere niet overdekte plekken te maken krijgt met een bui.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.