Iedere kilometer die je van huis naar je werk fietst en vice versa kan je geld opleveren. Een werkgever mag namelijk 19 cent per gefietste kilometer belastingvrij vergoeden.
Het is een vrij onbekend fenomeen en dus kloppen duizenden fietsers niet bij hun baas aan voor een vergoeding. Mensen die met auto of openbaar vervoer reizen, weten allemaal wel dat ze recht hebben op een vergoeding, maar de brave fietser laat het geld dus liggen.
Sinds de fiets van de zaak vorig jaar officieel is afgeschaft, leeft bij velen de veronderstelling dat het fietsen naar je werk op eigen kosten moet. Maar dat is dus niet zo. Werkgevers hebben nog steeds volop mogelijkheden om hun werknemers een soort ‘fiets van de zaak’ te bieden, maar benutten deze nauwelijks. Zo kan een werkgever een renteloze lening verstrekken en daarnaast een kilometervergoeding bieden, waarmee de lening al fietsende wordt afgelost. De fiets is zo al snel binnen drie jaar terugverdiend. 71 procent van de werkgevers weet echter niet van het bestaan van deze regelingen, of kent ze wel, maar biedt ze niet aan.
Volgens Natuur & Milieu zijn fietsende werknemers productiever, gelukkiger, en minder vaak ziek. Ook zorgen zij op de fiets vanzelfsprekend voor minder files en parkeerdruk en voor een betere luchtkwaliteit. Een gemiste kans dus dat de opties voor een fietsvergoeding zo onbekend zijn. Animo onder werknemers is er volgens hem in elk geval genoeg. Ruim de helft van de werknemers geeft aan vaker op de fiets te gaan, als de werkgever voordelige regelingen zou aanbieden.
Met de opkomst van de elektrische fiets, wordt de fiets ook voor langere woon-werkafstanden steeds populairder. Een vijfde van de werknemers geeft aan met een e-bike wel afstanden van meer dan 15 km af te willen leggen naar het werk. Van de mensen die nooit met de fiets naar het werk gaat, denkt de helft dat de e-bike wél geschikt is om mee naar het werk te gaan.
De fiets is hierdoor een geduchte concurrent voor de leaseauto geworden. De kosten van een elektrische fiets worden echter soms gezien als belemmering bij de aanschaf. Maar juist ook voor deze duurdere fietstypes biedt een fiscale regeling via de werkgever uitkomst.
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.