Het is zomer, en dat betekend dat we weer in de zwembroek of het badpak mogen. Maar we willen wel met een strak lichaam aan het strand kunnen liggen. Maar hoe? Een nieuwe studie toont aan dat fietsen beter is dan lopen. De onderzoekers raden lopers aan fietstrainingen in te lassen als afwisseling. Beginnende sporters verkiezen ook beter de fiets boven loopschoenen. Het onderzoek van het Human Performance Laboratory (HPL) wijst uit dat langeafstandslopers na een doorgedreven training meer last hebben van spierschade, pijn en ontstekingen.
Om tot die resultaten te komen, analyseerden wetenschappers bloedstalen van wielrenners en lopers tussen 19 en 45 jaar oud die regelmatig deelnemen aan wedstrijden. De bloedstalen van lopers waren opmerkelijk slechter na hun workout.
Professor David Nieman van HPL vertelt dat je al fietsend langer kan trainen omdat het een minder schadelijke impact heeft op het lichaam. “Lange afstandslopers worden aangespoord om te variëren in hun trainingsschema. Als afwisseling kunnen ze zwemmen of fietsen om het beste resultaat te bekomen”, aldus Nieman.
Beginnende sporters kunnen volgens hem beter fietsen dan lopen om fit te geraken. Met voorkeur voor de mountainbike of de racefiets. Nog maar eens een reden om op je fiets te springen.
Maar fietsen is niet alleen goed voor sporters, ook voor de 'gewone mens' is het goed voor het lichaam. Fietsen draagt bij aan de algehele gezondheid op verschillende aspecten:
Ook mensen met overgewicht kunnen beter geregeld een stukje gaan fietsen dan intensief gaan sporten om hun extra kilo's kwijt te raken. Dat concludeert bioloog dr. K. Westerterp van de Universiteit van Maastricht na een onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Recreatief fietsen is volgens dit onderzoek effectiever in de strijd tegen overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte dan fanatiek sporten. Afvallen heeft vooral te maken met het totale energieverbruik per dag. Dat verbruik blijkt volgens Westerterp het hoogst als activiteiten met een lage lichamelijke inspanning en activiteiten met een matige inspanning veelvuldig afgewisseld worden.
Meer bewegen op zich leidt bij een energiearm dieet niet tot gewichtsverlies, omdat het extra energieverbruik teniet wordt gedaan door een lager energieverbruik tijdens de rustperioden. "Mensen die hun energieverbruik reëel willen vergroten, moeten daarom vaker gaan fietsen", aldus Westerterp. "Deze activiteit wordt bovendien door het lichaam beter verdragen dan inspannende oefeningen, vooral voor mensen met overgewicht en mensen van middelbare leeftijd.”
Vul een productnaam, merk of eigenschap in.